Dziś mamy 26 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
28 czerwca 2022

Kwaśnica na 1. miejscu! „Słoneczniki” wygrały w kategorii gotowych potraw

fot. KGW „Słonecznik”, UG w Białych Błotach

fot. KGW „Słonecznik”, UG w Białych Błotach

Koło Gospodyń Wiejskich „Słoneczniki” zdobyło pierwsze miejsce na# tegorocznej edycji Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku, za Kwaśnicę Kujawską w konkursie pt. „Smaki Trzech Dolin”.

Danie okazało się hitem w swojej kategorii, podczas tegorocznej edycji Jarmarku Produktów Lokalnych w Sicienku, który przyciągnął w minioną sobotę gości z całego regionu Kujaw i Pomorza. Jarmark zorganizowany przez Gminę Sicienko z udziałem partnerów: Lokalnej Grupy Działania „Trzy Doliny” i Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, stał się doskonałą okazją, by  zasmakować w kulinarnej różnorodności regionu. Sukces Kwaśnicy „Słoneczników” cieszy tym bardziej, że danie naszych gospodyń zyskało godne miejsce pośród innych regionalnych specjałów, ciesząc oczy i podniebienie uczestników. Było zaś w  czym wybierać: na kilkudziesięciu stoiskach odwiedzający mieli do wyboru: wędliny, dżemy i miody oraz domowe ciasta. Popularnością cieszyły się także tłoczone soki.

Kwaśnica Kujawska KGW „Słoneczniki” o miejsce na podium rywalizowała łącznie z 62 potrawami i produktami, jakie zgłoszono do konkursu kulinarnego pod hasłem „Smaki Trzech Dolin”. Najlepszych wybierano w kategoriach: produkt spożywczy pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub w kategorii mieszanej (zaliczano do niej ciasta, desery i napoje). Danie „Słoneczników” zajęło pierwsze miejsce w kategorii potraw gotowych. Gratulujemy uzyskanych wyników, czując satysfakcję z faktu, że Kwaśnica przygotowana zapobiegliwymi rękami gospodyń zdobywa sobie coraz większą popularność- jak się okazuje, już nie tylko lokalnie.

Dużą popularnością cieszyły się również inne propozycje  przygotowane  przez organizatorów jarmarku, m.in. porady dietetyka klinicznego. Kolejki chętnych ustawiały się także do pamiątkowych sesji zdjęciowych z sową i alpakami. Natomiast w ramach pokazów kulinarnych ich uczestnicy mogli skosztować dość oryginalnych zestawień- m.in. zielonych szparagów z wędzonym majonezem oraz duszonego rabarbaru, podawanego w miodzie z kruszonką, pudrem i dodatkiem lubczyku. Wiele emocji wzbudziła również konkurencja picia naturalnie tłoczonych soków na czas- ceniona przez zawodników, którzy obok rywalizacji doceniali przede wszystkim jakość i smak podawanych produktów.

Wszystkie doznania i kulinarne wrażenia pozostaną z nami na dłużej, podobnie jak oryginalny i nie do podrobienia smak Kwaśnicy u „Słoneczników”.

O samym jarmarku pisaliśmy tutaj.

Materiał: UG w Białych Błotach/red.

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!